Selv om det er helligdag så betyr det ikke at man ikke kan dra på skola å lese til eksamen i organisk- og matkjemi. Når man er student så finnes det ikke helligdager hvor man bare kan ta fri. Mai og Juni er intense perioder for de fleste studenter.
Jeg er så heldig at min siste eksamen er 29 mai. Hvorvidt jeg drar hjem eller ikke er noe usikkert. Det får tiden vise. I mellomtiden får man være flittig student og være på skolen til alle døgnets tider. Det er faktisk kjempe koselig, spesielt når jeg får sitte med R.
Legger ved et bildet av tavlen i klasserommet som er full som skriblerier om lipider!
torsdag 9. mai 2013
Eksamenslesing med R
Etiketter:
matkjemi,
Næringsmiddelteknologi,
organiskkjemi,
Skole
tirsdag 7. mai 2013
Bevisstgjøring
Ikke tro alt du leser, spesielt ikke fra andre som livnærer
på befolkningens uvitenhet. Det er helt utrolig hvor lett det er. Det jeg nå
skal presentere er fakta.
Kun fakta. Det er opplysninger hentet fra bøker i papirformat fra sikre og gode
kilder. Det verste jeg ser er rotete kildebruk, eller ikke bruk av kilder
overhodet. Det er greit at man finner mye nyttig på nettet, men som student har
jeg skjønt at bøker er det beste. Jeg bruker heller ikke wikipedia som kilde i
mine studentoppgaver. Det er bare ukritisk kildebruk. Jeg leter alltid etter
mange ulike kilder og ser om det er sammenheng mellom dem og om opplysningene
stemmer. Hvis ikke finner jeg ut hvorfor. Riktig bruk av kilde rer viktig slik
at man ikke sprer svada.
I går hadde jeg min første eksamen i konserveringsteknologi. Mye av
pensumet jeg har hatt om tilsetningsstoffer i mat og hensikten med
tilsetningsstoffet. Noen ganger så lurer jo man på hvorfor har de tilsatt for
eksempel E300 i matvaren. For ser det
bedre ut når man bruker det kjemiske navnet, askorbinsyre, som faktisk også er kalt vitamin C og en veldig
viktig antioksidant, og som de fleste tar mye av når man er forkjølet? Det
mange lover en bedrift må forholde seg til hvis dem selger, importerer eller produserer næringsmidler. Vi har jo sett i år at produkter fra Findus har inneholdt hestekjøtt og
det var deklarert storfekjøtt på pakningen. Så hvem sin feil er det? Oss
forbrukere som ønsker billigere og billigere mat? Vell, det er ikke det dette
innlegget skal handle om. For det får vi heller diskutere en annen gang.
I all hovedsak så finner jeg tilsetningsstoffer høyst interessante. Rett og slett fordi alle
er kategorisert med et E-nummer.
(Det er ingenting som heter E-stoffer. FY!FY!FY!)Det er en god grunn hvorfor Eu
har bestemt at alle tilsetningsstoffer skal ha et nummer. For det skal gjøre
det letter for dem som produserer og importerer mat når man har et felles
system. Istedenfor E-nummer kunne de likegodt kalt det F-nummer, eller
H-nummer. Men grunnen til at det kalles E-nummer er for at det
tilsetningsstoffet er EU-godkjent. Listen over godkjente tilsetningsstoffer i
EU kalles positivlisten og her angis det også hvor stor mengde det er lov å
tilsette i et næringsmiddel, og hvilke næringsmiddel det er lov å tilsette de
ulike tilsetningsstoffene. Denne listen må alle produsenter og importører
forholde seg til også dem i Norge. Så ligger ansvaret hos mattilsynet å føre
kontroller som sjekker om alle bedrifter gjør det.
For eksempel: Man kan ikke tilsette nitritt i fikk for da dannes det et kreftfremkallendestoff som kalles nitrosamin. Nitritt brukes i hovedsak i kjøttprodukter for å hindre vekst av Clostridium botulinum. Denne bakterier produserer noen farlige endosporer hvor 1 gram av giften(nervegift) er nok til å drepe 100.000 mennesker. Giften kalles også boutulinum toksinet og brukes blant annet i botox.
I løpet de siste årene har vi sett mange ulike bedrifter
skriver det kjemiske navnet til tilsetningsstoffet i tillegg til E-nummeret på.
Jeg er enig i at E300 sier ikke så mye med mindre man vet hvilken gruppe og
funksjon det har. E300 tilhører gruppen antioksidanter E300-399. Alle
tilsetningsstoffer er listet opp etter funksjon. Matportalen har en flott PDF-fil
som lister opp de alle fleste tilsetningsstoffene, og så har de fleste en smarttelefon
der man kan laste ned apper og finne ut hva de ulike E-numrene betyr når man er å handler eller bare ren nysgjerrighet. På
engelsk heter tilsetningsstoffer Additives.
Mange mener at tilsetningsstoffer er farlige og enkelte tror
at jo høyere E-nummer jo mer farlig er det. Samt noen velger kun matvarer som
inneholder ”naturlige” stoffer. Det er sant at det finnes tilsetningsstoffer
med uhedige bivirkninger, MEN merk dette er i veldig store doser. Jeg ville
aldri funnet på å drikke CocaCola-Light hver eneste dag. Spesielt siden det
inneholder som oftest aspartam. Aspartam er et veldig omstridt søtningsstoff og
ble fremstilt ved en tilfeldighet og er en av de syntetiske søtstoffet som det brukes
mye av i ”light-produkter”. Dette stoffet kan gi problemer hvis man har for
stort inntak av dette, og det er mye søtere en vanlig sukker.
Det hersker uten tvil en del usikkerhet og feil informasjon
hos hver og en om tilsetningsstoffer og E-nummer. Kanskje media har en del
skyld i det, og menneskeheten dømmer for fort og lager sin egen sannhet. Det er
uansett ALLTID lurt å gjør en liten bakgrunnssjekk og sørge for å sjekk om det
man leser er sant, slik at man ikke går i fella og finner useriøs informasjon.
Her er en tabell over
tilsetningsstoffer som antas å ha en uheldig virkning (Lynum, 2011)
Fargestoffer:
Tatrazin (E102), kinolingult (E104), gul 2G (E107),
paraoransje (E110), amarant (E123), erytrosin (E127), red 2g (E128), allura
red (E129), indigokarmin (E132), briliantblå (E133), briliantsvart (E151),
brown FK (E154), cantaxantin (161g), aluminium (E173), sølv (E174)
|
Konserveringsstoffer:
Svoveldioksid (E220), natriumsulfitt (E221),
natriumhydrogensulfitt (E223), natriumpyrosulfitt (E223), kaliumpyrosulfitt
(E224), kalsiumpyrosulfitt (E224), kalsiumsulfitt (E226),
kalsiumhydrogensulfitt (E227), kaliumhydrogensulfitt (E228), difenyk (E230),
ortofenylfenol (E231), natriumortofenylfenol (E232), hexametylentetramin
(E239), borsyre (E284), natriumtetraborat (E285)
|
Antioksidant:
BHA (E320), BHT (E321)
|
Stabilisatorer:
Tinnklorid (E512), koppersulfat (E519)
|
Konsistensmidler:
Aluminiumsulfat (E520), natriumaluminiumsulfat (E521),
kaliumaluminiumsulfat (E522)
|
Surhetsregulerendemidler:
Aluminiummammoniumsulfat (E523)
|
Antiklumpemiddel:
Natriumferrocyanid (E535), kaliumferrocyanid (E536),
kalsiumferrocyanid (E538)
|
Overflatebehandlingsmiddel:
Parafinolje (E905a), parafinvoks (E905b), raffinert
mikrokrystallisk voks (E907)
|
Melbehandlingsmidler:
Kaliumbromat (E924), klor (925), klordioksid (E926)
|
Søtstoffer:
Aspartam (E951), cycklamat (E952), sakkarin (E954)
|
Så lenge man bruker sunn fornuft og vett skal det alltid gå
bra, og kanskje en gang senere i et blogginnlegg kan jeg gå inn på de ulike
klasseinndelingen som finnes og fortelle litt om virkemåten til de ulike
tilsetningsstoffene.
Kilder:
Konserveringsmetoder, Leif Lynum
Etiketter:
E-nummer,
Fakta,
Næringsmiddelteknologi,
Skole,
tilsetningsstoffer
Abonner på:
Innlegg (Atom)