fredag 8. februar 2013

Min helg!

Har lagt mange planer for helgen, og skal ta meg tid til å lage glutenfrie kanelsnurrer. Jeg har eksperimentert litt med å finne det perfekte melblandingen som jeg kan bruke i ulike former for bakst. 

Glutenfritt mel klarer ikke å lage samme nettverk av fibre som når man bruker hvetemel, og på grunn av dette må vi tilsette glutenfritt mel noe som gjør får en fastere struktur og er lettere å jobbe med. Jeg husker de første gangene da jeg skulle prøve å lage glutenfri pizzabunn. Dette var like etter at jeg skriftet til glutenfritt kosthold. Jeg prøvde en pakke (husker ikke merke) som sa at alt jeg skulle tilsette var vann, olje og gjær. Jeg tilsatte alle ingrediensene, men hele pizzabunnen var som lim. den hadde ingen form for struktur og det var helt umulig å kjevle den ut for deigen satt seg fast over alt. Jeg kastet deigen for at den var umulig å jobbe med og begynte å se etter andre alternativer. Den eneste måten å finne ut det på er prøve og feile metoden.

Hvetemel er bygd opp to viktige proteiner, gliadin og glutenin. Disse to proteinene skaper et nettverk i brøddeigen når vi elter deigen, som er svært viktig for at deigen skal beholde strukturen sin, samtidig som de funker som luftblærer når gjæringsprosessen foregår under hevingen. 

Når man baker kaker er det lett å erstatte hvetemel med et glutenfritt alternative, men ikke så enkelt ved gjærbakst. Ofte må man tilsette andre tilsetningsstoffer for at baksten skal bli saftig og ha en god tekstur. Når jeg baker så kan jeg heller ikke bruke gjær i baksten for det like ikke kroppen min og jeg blir KJEMPE syk. Jeg vil helst unngå dette siden jeg studerer og å holde meg frisk betyr mye.

Denne gangen skal jeg prøve å bake glutenfrie kanelsnurrer uten gjær. Istedenfor gjær skal jeg bruke en blanding av natron og bakepulver. Natron kan gi en litt ekkel ettersmak hvis man tilsetter for mye. Som glutenfritt mel skal jeg bruke mel fra ”Holmen Crisp – Jyttemel fibrateff”. Denne meltypen er en blanding av rismel, bokhvete, maismel, sukkerør, teffmel, husk, og potetstivelse. Som bindemiddel er det tilsatt johannesbrød og xantangummi. I tillegg skal jeg tilsette litt fiberhusk som gjør det saftigere.

Jeg har jo laget glutenfrie kanelsnurrer tidligere, men problemet er at dem får ikke rett konsistend eller tekstur. Har prøvd Fria sine glutenfrie kanelbolle som rett og slett hadde en stygg ettersmak. Anbefaler heller å kjøpe kanelgiflene fra Fria som smakte mye bedre, enn kanelbollene. Bollene far Frie er heller ikke gode. Men de glutenfrie brødene og rundstykkene fra Fria smaker godt. Dogg det er gjær i dem så jeg kan ikke akkurat spise mye av dem.


Teffmel 

Teffmel er blitt veldig populært i de sene årene og er 100% glutenfritt og man slipper å tenke på om det inneholder sporer av gluten. Teffmel er laget av en plante som tilhørergressfamilien og kommer fra Etiopia og Eritrea. Melet er da laget av frøene fra planten som er malt. Næringsinnholdet i dette melet er veldig bra. Det inneholder mye jern og kostfiber, samt kalsium og viktige aminosyrer som kroppen trenger.

Melet fra denne produsenten er blitt min nye favoritt når jeg baker. En annen meltype fra Holmen er ”Jyttemel orginal” som er veldig flott å bruke når man baker ulike former for kaker. Det finnes også en type til som jeg mener heter ”Jyttemel mix”.
Har i mange år brukt mel fra semper, men man må huske at noen av typene inneholde skummetmelkepulver og sukker. Det var da jeg flyttet fra Lofoten, at jeg oppdaget Jyttemel, siden man får tak i det på en Meny butikk i Trondheim. Meny har vi ikke i Lofoten. Trondheim har i tillegg flere alternativer når det gjelder glutenfrie alternativer.

Men en ting må man vær obs på, hvetestivelse som noen glutenfrie melblandinger er tilsatt er ikke 100% glutenfritt. Hvetestivelse får man når man skiller gluten fra hvetemel. Noen leverandører av glutenfri mat er flinke til å merke på baksiden på varedeklarasjonen hvor mye ppm(part per million) gluten meltypen inneholder. I norge har man ikke som krav at norske leverandører skal merke denne typen informasjon. 

Nå som jeg studerer næringsmiddelteknologi så er det ikke blitt så mye tid til å dyrke interesser. Jeg har ikke fotografert på mange mange måneder og heller ikke bakt så mye. Men akkurat denne helgen fikk jeg ånden over meg, og kombinere baking med studier. Samt litt turgåing siden været skal være strålene denne helga.  

Ønsker man å få litt mer info og hver enkelt melsort som brukes i glutenfrie produkter kan man besøke:http://www.helseogkost.no