Har lagt mange planer for helgen, og skal ta meg
tid til å lage glutenfrie kanelsnurrer. Jeg har eksperimentert litt med å finne
det perfekte melblandingen som jeg kan bruke i ulike former for bakst.
Glutenfritt
mel klarer ikke å lage samme nettverk av fibre som når man bruker hvetemel, og
på grunn av dette må vi tilsette glutenfritt mel noe som gjør får en fastere
struktur og er lettere å jobbe med. Jeg husker de første gangene da jeg skulle
prøve å lage glutenfri pizzabunn. Dette var like etter at jeg skriftet til
glutenfritt kosthold. Jeg prøvde en pakke (husker ikke merke) som sa at alt jeg
skulle tilsette var vann, olje og gjær. Jeg tilsatte alle ingrediensene, men
hele pizzabunnen var som lim. den hadde ingen form for struktur og det var helt
umulig å kjevle den ut for deigen satt seg fast over alt. Jeg kastet deigen for
at den var umulig å jobbe med og begynte å se etter andre alternativer. Den
eneste måten å finne ut det på er prøve og feile metoden.
Hvetemel er bygd opp to viktige proteiner, gliadin og glutenin. Disse to proteinene skaper et nettverk i brøddeigen når
vi elter deigen, som er svært viktig for at deigen skal beholde strukturen sin,
samtidig som de funker som luftblærer når gjæringsprosessen foregår under
hevingen.
Når man baker kaker er det lett å erstatte hvetemel
med et glutenfritt alternative, men ikke så enkelt ved gjærbakst. Ofte må man
tilsette andre tilsetningsstoffer for at baksten skal bli saftig og ha en god
tekstur. Når jeg baker så kan jeg heller ikke bruke gjær i baksten for det like
ikke kroppen min og jeg blir KJEMPE syk. Jeg vil helst unngå dette siden jeg
studerer og å holde meg frisk betyr mye.
Denne gangen skal jeg prøve å bake glutenfrie kanelsnurrer
uten gjær. Istedenfor gjær skal jeg bruke en blanding av natron og bakepulver.
Natron kan gi en litt ekkel ettersmak hvis man tilsetter for mye. Som
glutenfritt mel skal jeg bruke mel fra ”Holmen
Crisp – Jyttemel fibrateff”. Denne meltypen er en blanding av rismel,
bokhvete, maismel, sukkerør, teffmel, husk, og potetstivelse. Som bindemiddel
er det tilsatt johannesbrød og xantangummi. I tillegg skal jeg tilsette litt
fiberhusk som gjør det saftigere.
Jeg har jo laget glutenfrie kanelsnurrer tidligere, men problemet er at dem får ikke rett konsistend eller tekstur. Har prøvd Fria sine glutenfrie kanelbolle som rett og slett hadde en stygg ettersmak. Anbefaler heller å kjøpe kanelgiflene fra Fria som smakte mye bedre, enn kanelbollene. Bollene far Frie er heller ikke gode. Men de glutenfrie brødene og rundstykkene fra Fria smaker godt. Dogg det er gjær i dem så jeg kan ikke akkurat spise mye av dem.
Teffmel
Teffmel er blitt veldig populært i de sene årene og er 100% glutenfritt og man slipper å tenke på om det inneholder sporer av gluten. Teffmel er laget av en plante som tilhørergressfamilien og kommer fra Etiopia og Eritrea. Melet er da laget av frøene fra planten som er malt. Næringsinnholdet i dette melet er veldig bra. Det inneholder mye jern og kostfiber, samt kalsium og viktige aminosyrer som kroppen trenger.
Melet fra denne produsenten er blitt min nye
favoritt når jeg baker. En annen meltype fra Holmen er ”Jyttemel orginal” som er veldig flott å bruke når man baker ulike
former for kaker. Det finnes også en type til som jeg mener heter ”Jyttemel mix”.
Har i mange år brukt mel fra semper, men man må
huske at noen av typene inneholde skummetmelkepulver og sukker. Det var da jeg
flyttet fra Lofoten, at jeg oppdaget Jyttemel,
siden man får tak i det på en Meny butikk i Trondheim. Meny har vi ikke i
Lofoten. Trondheim har i tillegg flere alternativer når det gjelder glutenfrie
alternativer.
Men en ting må man vær obs på, hvetestivelse som
noen glutenfrie melblandinger er tilsatt er ikke 100% glutenfritt. Hvetestivelse får man når man skiller
gluten fra hvetemel. Noen leverandører av glutenfri mat er flinke til å merke
på baksiden på varedeklarasjonen hvor mye ppm(part per million) gluten meltypen
inneholder. I norge har man ikke som krav at norske leverandører skal merke denne typen informasjon.
Ønsker man å få litt mer info og hver enkelt melsort som brukes i glutenfrie produkter kan man besøke:http://www.helseogkost.no
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar